fredag 12. oktober 2012

Skal vi legge ned fredsprisen?


En ny skandaleutdeling av fredsprisen



At EU får fredsprisen er kun et kupp av EU-tilhengerne i Nobelkomiteen anført av Thorbjørn Jagland, og det påståtte freds- og demokratiarbeidet man hevder EU står for er meget kontroversielt og høyst diskutabelt.

Av Thor Krefting Nissen, Nye meninger, Dagsavisen 12.10.12

Begrunnelsen Nobelkomiteen gir for å dele ut fredsprisen til EU er at EU i 60 år har vært en freds- og stabiliseringsfaktor for Europa med fremme av demokrati og menneskerettigheter. Dette er en høyst tvilsom påstand. Det er ingen ting som ikke ville tilsi at de europeiske landene ikke hadde hatt interesse i å opprettholde fredelige handelsmessige og politiske forhold med hverandre for å tjene sine egne lands interesser, selv om ikke EU hadde eksistert. Demokratiet er dessuten ikke oppfunnet av EU, og uavhengig om EU ikke hadde eksistert ville demokrati og menneskerettigheter ha tvunget seg frem med mer og mer internasjonal samhandel.
Sånn som EU har utviklet seg er det blitt mer og mer udemokratisk med mer og mer sentralstyring fra Brussel. EU-kommisjonen har fått mer makt på bekostning av de folkevalgte, og veldig mange av de direktiver og påbud som kommer fra EU-kommisjonen tjener mer storkapitalen enn den vanlige borger.
Under den nåværende finanskrisen har EU sentralt drevet med mer splittende enn samlende politikk, og har i alle fall ikke drevet med noe aktivt fredsarbeid for Europa, heller tvert om. Fiendeskapen mellom enkelte nasjoner i EU er faktisk nå sterkt tiltagende under finanskrisen, og man kan neppe regne med noe fredeligere forhold innad i EU i årene som kommer.
Man kan heller ikke se EU isolert som en handelsmessig og politisk union. Man må i tillegg se EU som en del av Nato, da de fleste land i EU også er med i Nato. Med Natos nye strategikonsept er Nato blitt forvandlet fra en forsvarsunion til en aktiv angrepsunion der man også har åpnet for å bruke atomvåpen i et forkjøpsangrep hvis man skulle føle seg truet.
EUs positive holdning til Israel i Palestinakonflikten har heller vært krigsfremmende enn fredsfremmende. Krigen mot Libya som var basert på et syltynt grunnlag, og der Nato og EU gikk langt utover sitt eget mandat har neppe fremmet mer demokrati og menneskerettigheter i Libya. Krigen mot Irak i 2003 som var basert på en ren løgn, og der flere EU-land deltok er et annet eksempel. EUs sanksjoner mot Iran p.g.a. atomprogrammet er på ingen måte fredsfremmende, men fremmer heller krigslysten hos haukene i Tel-Aviv og Washington. Sanksjonene rammer jo også sterkt den iranske sivilbefolkningen, ved at det er blitt mangel på medisiner og andre nødvendighetsartikler. Hva slags fredsskapende virksomhet er dette, som gjør at EU fortjener fredsprisen?
Denne skandaleprisen til EU føyer seg pent inn i rekken av flere skandaleutdelinger av fredsprisen fra Den norske Nobelkomite. Fredsprisen til president Barack Obama var også en skandalepris, som Obama på ingen måte fortjente. Med årets skandaleutdeling av Nobels fredspris er fredsprisen nå blitt en parodi på seg selv, og Nobelkomiteen har bevist for omverdenen at den ikke er nøytral i sin vurdering, men kun har foretatt en politisk handling utifra sitt EU-syn.
Utifra det bør denne prisen derfor ikke vektlegges særlig seriøs tyngde, men spørsmålet er heller om det bør opprettes en ny og bredere Nobelkomite. Det ser ut til at den nåværende Nobelkomiteen har en sterk politisk agenda med sine tvilsomme og meget kontroversielle utdelinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar