lørdag 20. oktober 2012

Moxnes ser rødt.


MOT OVERVÅKING: Rød Ungdom demonstrerte i november 2010 utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Partiet Rødt venter fremdeles på svar fra politiet, etter at de samme år anmeldte agentene som hadde bedrevet ulovlig overvåking for ambassaden.



Truer med Strasbourg


Av Simen Tallaksen, Klassekampen 19.10.12

LUT LEI: Statsadvokaten har rotet bort Rødts anmeldelse av agentene som bedrev ulovlig overvåking i Norge. Nå truer Bjørnar Moxnes med å ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen.
I november 2010 anmeldte partiet Rødt de ni agentene som hadde bedrevet ulovlig overvåking i Norge for den amerikanske ambassaden.
Nesten to år seinere har partiet fremdeles ikke fått et svar på hva som skjer med anmeldelsen.
- I fjor sommer ble anmeldelsen henlagt av Østfold politidistrikt, men like etter klagde vi denne avgjørelsen videre til Riksadvokaten. Nå venter vi fremdeles på et svar, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Ingen konsekvenser
Høsten 2010 avslørte TV2 at flere tidligere norske polititopper hadde drevet ulovlig overvåking i Norge, på oppdrag fra den amerikanske ambassaden.
Saken har ikke fått noen rettslige konsekvenser, og tidligere denne uken ble det også klart at agentene får skatteamnesti og slipper rettslig forfølgelse for at de ikke hadde skattet av inntektene de fikk fra den hemmelige jobben.
Moxnes er opprørt over at den amerikanske overvåkingen ikke har fått noen konsekvenser, på tross av at den er et klart brudd på både norsk lov og folkeretten.
- Siden norske myndigheter ikke har gjort noe, betyr det at det er fritt fram for utenlandske makter å drive denne typen overvåking på norsk jord, sier han.
Vil ta saken videre
Nå truer Rødt-lederen med å ta saken videre til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
- Dette er en alvorlig sak som både bryter med den såkalte spionparagrafen og med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Når norske myndigheter ikke ønsker å gjøre noe, vil vi ta saken videre for å prøve den i Strasbourg, sier han.
Han viser til at den europeiske menneskerettighetskonvensjonen står over norsk lov.
- Dette er en krenkelse av norsk suverenitet, og en krenkelse av personvernet til alle som har blitt ulovlig registrert, sier Moxnes.
Finner ikke anmeldelsen
Etter over ett års venting, begynner Rødt å bli utålmodige på å få et svar på sin klage til riksadvokaten. Om den blir avvist, sier Moxnes at de vil ta den videre til Strasbourg.
Klassekampen har forsøkt å få et svar på hvorfor saksbehandlingen av Rødts anmeldelse snart har tatt ett år.
Ved riksadvokaten blir vi informert om at saken ble ferdig behandlet og sendt videre til statsadvokaten i Oslo allerede i november i fjor.
Her stopper sporet.
- Vi leter etter dokumentene, forklarer en saksbehandler hos statsadvokaten.
- Hva betyr det? Har dere ikke behandlet saken?
- Det har jeg ikke myndighet til å svare på.
- Betyr det at dere først begynte å lete etter at Rødt kontaktet dere denne uken?
- Det kan jeg ikke si noe om. Du må ringe igjen når vi har funnet dokumentene.
- Uprofesjonelt
Moxnes forteller at han fikk det samme svaret da han tok kontakt denne uken.
- Vi fikk beskjed om at de ikke kunne si noe som helst, og at de ikke fant dokumentene.
- Hvordan reagerer dere på denne saksbehandlingen?
- Dette virker både uprofesjonelt og merkelig. Denne saken har versert i riksmediene, og vi hadde TV2 med oss da vi leverte klagen. Så da er det veldig rart at de nå ikke finner saken, sier Moxnes.
I tillegg til anmeldelsen, sendte partiet også et brev til både den amerikanske ambassaden og det norske Utenriksdepartementet.
Der ba de om å få vite om noen av Rødts medlemmer har blitt overvåket, og om denne informasjonen ville bli slettet.
- Vi fikk aldri et svar her heller. Det har vært taushet fra alle parter, og derfor kan det være nødvendig å ta saken videre til Strasbourg, sier Moxnes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar