mandag 18. februar 2013

Til alle som ikke liker Hege Storhaug.


Nei takk, Storhaug


Hege Storhaug, FOTO: SARA JOHANNESSEN/ SCANPIX



Hege Storhaug går igjen ut med store ord mot muslimer - og angriper særlig pakistansk kultur. Det blir litt som å høre Marie Antoinette: "Kan de ikke bare spise kake?"

Av Marielle Leraand, Dagsavisen 12.01.2013

Marielle Leraand

Pakistans befolkning som utsettes for folkerettsstridige droneangrep fra USA, som dreper småunger som løper barføtt rundt og leker. Joda, Storhaug; flott å se vestlig kultur i aksjon!
Det frihetlige demokratiet vi lever i, som frivillig går til krig mot nærmest forsvarsløse folk, som ja, lever veldig enkelt og tradisjonelt. Slik våre vestlige, norske liv også er tradisjonsbundet, må vi da også si at en vektig del av vår "norske kulturtradisjon" det siste tiåret er våre F-16 fly, som bomber den libyske befolkninga uten diskusjon blant våre norske folkevalgte, og norske soldater sendt av våre politikere, for å "ta ut fienden" på den lutfattige landsbygda i Afghanistan.
Norsk kultur -er i beste fall - en feig medløper for amerikansk utenrikspolitikk. Et uomtvistelig faktum er uansett at vårt flotte norske demokrati går til krig mot andre, fattigere og nærmest forsvarsløse land. Hvilken reklame er dét, Storhaug, for "norsk kultur" som vi kan tilby innvandrere i Norge? Er det slik at innvandrerne bare skal se bort fra den delen av den norske "demokratiske" kulturen som utspiller seg i det å gå til krig? Tror du ikke dette er noe mange, også blant etnisk norske, opplever som dypt udemokratisk og reaksjonært?
Skal vi forvente at pakistanerne heller legger vekt på den friheten kvinner har fått i vårt samfunn? Kvinner som vi ser i reklamen for vår frihet. Ja, disse vet du, som har aupair, personlig trener og vaskehjelp og som kan gå kledd som de "vil"? Hva med å ta med at norsk kultur også innebærer et objektivert ideal for kvinner- samme hvor vellykka vi er i våre liv, likevel skal vi være nødt til å selge vårt utseende i bytte mot status.
De norske kvinnelige forbildene taler nemlig sitt tydelige språk. Skal du bli - eller om du så blir - berømt skuespiller, god til å synge, god til å spille fotball, eller for såvidt -som Senterungdommen nylig signaliserte - er du politisk engasjert og kvinne -kan du med fordel snart også kle av deg, for å samle inn penger til eget parti.
Når vi hører om jenter i skolealder som ikke tør å dusje med andre jenter fordi de føler skam over å ikke være så perfekte som reklamen sier at man helst skal være. Standardiseringen av kvinnekroppen i vår norske og vestlige kultur, er streng og har lite som minner om "frihet" i seg for alle som viker en tomme fra standarden. Skammen over å være kvinne i Norge er det ingen som har foretatt en grundig masseundersøkelse av.
For hvor frie er egentlig kvinner i Norge og Vesten, der vi må passe inn i et eneste bittelite bilde av: være tynn, oppføre seg "kvinnelig" (ta seg ut og ta seg av), gjøre seg seksuelt interessant i alle mulige sammenhenger ved å spille på å være sexy etter den vestlig-kulturelle oppfatningen av hva "sexy" er. En kvinne må fremdeles, i et såkalt "likestilt" samfunn, være lydig og snill -ikke brautende-, stå for å "skape hyggen" der du jobber eller i familien, være pliktoppfyllende: skoleflink, husk å trene regelmessig, spis sunt slik at du har stram kropp og like stram, plettfri ansiktshud, og ops! husk; nødvendig å dekke seg til med sminke! Ja, det er ikke lite som vår norske, kapitaldrevne, frie kultur forteller oss at kvinner skal og bør være. Hvor var det du sa "friheten" er, Storhaug?
Joda, vi kan jo velge å gå rundt i behagelige, vide joggebukser, uten sminke og klippe håret komfortabelt pinnkort, men det har visse sosiale konsekvenser. Rangeringen av mennesker i vår vestlige kultur har strenge regler, som ikke snakkes særlig høyt om. Når jeg hører slike som Storhaug som ser med lupe på pakistansk kultur, men glemmer å se det minste kritisk på vår egen, kan jeg ikke annet enn å tenke at det er typisk at det er slike som henne som får bombardere offentligheten med sitt syn. Hun utfordrer nemlig ikke mediene på hjemmebane. Hun går høyt ut, skuer utover på leit etter alt det grusomme andre kvinner med andre kulturelle rammer blir utsatt for, men nekter å snakke om hvor vondt det er i føttene etter bare et kvarters gange på de moteriktige høye hæler.
Nei, kan du, Storhaug skjønne hvorfor ikke alle kvinnelige innvandrere syns det norske og det vestlige er så fantastisk mye mer forlokkende? Kan det derimot tenkes at det ikke nødvendigvis framstår som om norsk kultur er noe sympatisk, noe å hige etter?
Joda, dersom kultur er at vi har masse penger på grunn av olje, at vi ikke har dårlig samvittighet for at vi forsøpler kloden med vårt overstadige forbruk av alle mulige ting vi bare liker å kjøpe og glemme, samt at vi er så heldige at ingen land har sendt soldater og bombefly og okkupert vårt kjære land. Dersom dette er kultur, så er det klart vi har en behagelig, om enn dekadent, norsk kultur, som mange, fattigere og mer krigsherjede deler av verdens befolkning kunne tenke seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar