fredag 22. februar 2013

Rødt lefler ikke med velgerne. Råkken råll!


Partiet Rødts valgfrieri: Øk skatten med seks prosent!


MER SKATT: Partiet Rødt vil sikre den norske velferden med øke skatten med seks prosent frem mot år 2060.
MER SKATT: Partiet Rødt vil sikre den norske velferden med øke skatten med seks prosent frem mot år 2060. Foto: Scanpix


Av Rune Kjos og Nicklas Storeng Smelror, TV2 Nyheter 22.03.2013


Må til for å sikre nordmenns velferd fram til 2060.

Regjeringen la tidligere denne måneden frem Perspektivmeldingen for 2013, og spådde utsiktene for norsk økonomi frem til år 2060. Jobb mer og lenger, var beskjeden fra stats- og finansministeren, for å sikre den norske velferdsstaten i årene fremover.
Vi kan jobbe som i dag, men må betale mer skatt, er svaret fra lederen i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.
Økt skatt

Partiet har landsstyremøte denne helgen, og mener den norske velferdsstaten vil sikres om norske arbeidstakere betaler seks prosent mer skatt frem mot 2060. Moxnes mener mange norske arbeidstakere ikke har kapasitet til jobbe mer, og at tidsklemma setter en stopper for mulighetene til å jobbe flere arbeidstimer.

– Vi kan ha råd til god felles velferd uten å jobbe mer hvis vi øker skattene med omtrent seks prosent fram til 2060. Spørsmålet er om du vil ha mer igjen i lommeboka hvis vi gjør det. I dag har nordmenn med en god middels inntekt cirka 316.000 kroner etter skatt i lommeboka. Øker vi skattene med seks prosent vil du ha 550.000 kroner igjen etter skatt i lommeboka i 2060. Da justert for inflasjon, sier Moxnes til TV 2.
Til tross for at en skatteøkning på seks prosent vil ha store utslag for norske lønnsmottakere, mener Moxnes forslaget ikke vil skremme vekk potensielle velgere under høstens valg. Moxnes presiserer at det er seks prosent av fremtidig BNP.
– I Norge har venstresiden vunnet mange valg ved å si at man ønsker velferd foran skattelette. Det er fullt mulig å si til norske folk at du enten kan få noe mindre mer privat, god velferd og mindre arbeidstid. Eller full lommebok, jobbe døgnet rundt og heller ikke god velferd. Med et sånt valg tror jeg folk flest vil ønske å ha litt tid med familien og venner, og litt mindre i privat lommebok, sier Moxnes.
JOBB MER: Statsminister Jens Stoltenberg og Finansminister Sigbjørn Johnsen la tidligere denne måneden ut Perspektivmeldingen for 2013. Jobb mer og lenger, var beskjeden for å sikre den norske velferden i årene fremover. Foto: NTB Scanpix

Millionærskatt

Partiet er klare på at de som tjener mest må ta et større ansvar for å sikre den norske velferden med skattekroner. Dette vil de gjøre med å innføre et inntektstak i Norge.
– Fordelen med skattesystemet er at vi samtidig kan sørge for utjevning av forskjellene, som også et bredt flertall i Norge ønsker. Vi ønsker et samfunn med mindre forskjell mellom folk, og da kan vi bruke skattesystemet til å sørge for bedre fordeling, men også sikre nødvendig finansiering av velferden i fremtiden. Vi ønsker en millionærskatt. I likhet med kjente radikale folk som Olav Thon og Kåre Willoch, så mener vi at det er mer enn nok å tjene halvannen til to millioner kroner i året, sier Moxnes.
– Skal det ikke være lov å tjene to millioner kroner?
– Det at Statoil-sjefen tjener flere titalls millioner kroner mens en sykepleier tjener omkring tre-firehundretusen kroner, det er ikke riktig at det skal være så store forskjeller. Vi trenger å hente inn mer fra toppen for å kunne gi mer til vanlige folk også, sier partilederen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar