tirsdag 6. november 2012

Lars-Erik Falch skriver om salget av Eldorado kino





Eldorados død
Av Lars-Erik Falch, Den Røde blogg, 06.11.12


Husker dere Eldorado kino? Eldorado kino i Torggata?

Eldorado kino er nå en saga blott. Dessverre, sier jeg. I dag tilhører eiendommen ”Read Entertainment AS”. Dette selskapet skal snart åpne Nordens største bokhandel. En stor bokhandel høres vel bra ut? Det er vel noe enhver storby bør ha? Jo, det er ikke umulig at en slik bokhandel vil berike hovedstadens kulturliv. Men hvorfor akkurat Eldorado kino? Geir Bergkastet (administrerende direktør i Oslo Kino) uttalte seg temmelig tåkete om salget av kinoen: ”Det er en gammel, ærverdig kino, men fokuset vårt må være å tilpasse oss byutviklingen, og gi et best mulig kinotilbud totalt sett” (Osloby, Aftenposten 07.12.11). Tilpasse oss byutviklingen? Hva betyr det? Gudene og Bergkastet vet. Det er grunn til å anta at Bergkastet aldri har hatt et kjært forhold til Eldorado.

Den ærverdige Eldorado kino hadde til sammen fem ulike saler. Kinoen viste en rekke filmer hver kveld. Eldorado hadde dessuten et stort tilbud av barnefilm i helgene. Det er snakk om et kulturhistorisk bygg (tegnet av arkitekten Harald Olsen i 1890). Eldorado var den første kinoen i Norge med lydanlegg, og den første lydfilmen var ”The Singing Fool” (filmen er fra 1928, men den ble vist på Eldorado i 1929) med Al Jolson i hovedrollen.

Et flertall i Oslo bystyre gikk inn for at kommunens aksjer i Oslo Kino kunne selges til private eiere. På Oslo kinos egne nettsider kan man lese at bedriften har en årlig omsetning på ca. 285 millioner kroner. Et argument for å selge Eldorado, var bl.a. at kinoen hadde gått med underskudd et par år. Det kan være flere grunner til at kinoen gikk med underskudd. En grunn kan f.eks. være at kinoen hadde et dårlig filmtilbud. Jeg tør i alle fall hevde at Eldorado kino viste mange dårlige og middelmådige filmer etter hvert. De siste årene var det stort sett bare action- og popcornfilmer som ble vist der. Kinoen var ikke akkurat Arthausfilmenes høyborg. Etableringen av Ringen kino ovenfor Birkelunden, er nok også en viktig grunn til at Eldorado mistet en god del besøkende.

Uansett: Var det umulig å berge Eldorado kino? Selvfølgelig ikke. Dette er bare nok et eksempel på at Oslos politikere trykker markedsliberalismen til sitt bryst. Det er forstemmende. Hva kan vi vanlige dødelige gjøre? Vi ”vanlige” folk må stille våre politikere til moralsk ansvar for sine handlinger. Ja, neste gang, sa brura. Nå er det dessverre for sent. Akk og akk.  Salget av Eldorado har gjort byen Oslo litt fattigere.

– Det er nok en uenighet mellom tradisjonell høyreside og tradisjonell venstreside, og det gir seg kanskje utslag i denne saken, sa Berger Røsland til TV2 (13.06.12).

Berger Røsland har sikkert et velmenende sinnelag (veien til helvete er brolagt med gode forsetter), men det hjelper ikke oss som savner Eldorado kino. Vi vil aldri tilgi drapet på kinoen.


Folklorist og cineast
Lars-Erik Falch

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar