fredag 2. desember 2016

Trumpland


HELSEMINISTER: Tom Price, lege og motstander av offentlige helseforsikringer.TRANSPORTMINISTER: Elaine Chao, tidligere arbeidsminister under Bush jr. og fagforeningsmotstander. NÆRINGSMINISTER: Wilbur Ross, milliardær, investor og «kongen av konkurser» ifølge Associated Press. FINANSMINISTER: Steven Mnuchin, milliardær, hedgefond-forvalter og tidligere partner i Goldman Sachs.


Klassekampen 01. januar 2016

Trump håndplukker milliardærer fra finansindustrien, privatiseringsentusiaster og Israel-venner:
Topper laget med rikinger
KABINETT: Deler av Donald Trumps regjering er nå klar. Tilhengere av sterk privatisering får ansvar for skoler og helsetjenester, mens milliardærer fra Wall Street skal lede den økonomiske politikken.
Av Magnus Lysberg

USA
Amerikanske medier følger nå nøye med på uttalelser og rykter fra Donald Trumps hovedkvarter på Manhattan. Den nyvalgte presidentens utnevnelser av ministre og rådgivere blir sett på som tegn på hvilken politikk Det hvite hus vil føre de neste fire årene, etter en valgkamp der innholdet i politikken ofte falt i skyggen av skandaler.
Trump skal ha gjort ledelsen i Det republikanske partiet nervøs med sine første valg av rådgivere. Valget av den kontroversielle redaktøren av Breitbart Stephen Bannon som sjefstrateg og den tidligere generalen Michael Flynn som nasjonal sikkerhetsrådgiver skal ifølge nettmagasinet Politico ha skapt uro. De var begge inntil nylig politiske outsidere med liten tilknytning til partiet.
Nå har Trump beroliget partiapparatet med en rekke utnevnelser fra partiets egne rekker.
Milliardærer, fondsforvaltere og tradisjonelle privatiseringsentusiaster er de siste dagene annonsert som medlemmer i Trumps regjering. Det har ifølge Politico skapt ro i forholdet mellom Trump Tower på Manhattan og republikanernes ledelse på Capitol Hill i Washington.

GOLDMAN SACHS I SJEFSSTOLEN
Ifølge en rekke amerikanske medier blir nå milliardæren Wilbur Louis Ross etter alt å dømme næringsminister. Ross har gjort det stort som investor, etter å ha kjøpt opp en rekke konkurstruede selskaper, kuttet kostnader og ansatte, for så å selge dem videre.
Mens mange har rost Ross for å redde konkurstruede selskaper, blant annet i stål­industrien, har andre mye mot milliardæren. Associated Press gjenga i går økenavnet «kongen av konkurser».
I tillegg melder nå en rekke mediehus at den tidligere finansmannen Steven Mnuchin er på vei mot posten som finansminister.
Mnuchin har jobbet for investeringsbanken Goldman Sachs i 17 år, før han stiftet sitt eget hedgefond i 2004. Fondet har tidligere saksøkt Donald Trump. I april i år ble Mnuchin økonomisjef i Trump-kampanjen. Også han er milliardær.
Sammen med Wilbur Ross får Mnuchin trolig jobben med å gjennomføre Trumps økonomiske politikk.
Den nyvalgte presidenten har blant annet lovet dramatiske kutt i den amerikanske selskapsskatten, fra 35 til 15 prosent.

ISRAELVENN I FN
Trumps kampanjeapparat har annonsert at Nikki Haley blir FN-ambassadør. Haley er med sine 44 år det hittil yngste medlemmet i Trumps kabinett.
Hun ble gitt navnet Nimrata Randhawa av sine foreldre, to indiske innvandrere til USA, og har vært guvernør i Sør-Carolina siden 2011. Lite er kjent om Haleys syn på utenrikspolitikk, bortsett fra en sterk støtte til Israel. Som guvernør innførte hun i 2015 en lov som forbyr offentlige virksomheter å inngå kontrakter med selskaper som boikotter israelske varer.

PRIVATISERINGSENTUSIAST
Flere av de nye regjeringsmedlemmene har en sterk posisjon i Det republikanske partiet.
Milliardæren Betsy DeVos har i flere tiår drevet kampanje for storstilt privatisering av det amerikanske skolesystemet. Som styreleder i en kampanjeorganisasjon for fritt skolevalg har hun gått inn for å liberalisere skolesystemet, ved å subsidiere private skoler med offentlige midler, uten begrensninger på hvor mye skolepenger de private skolene kan kreve.
Tirsdag ble det klart at Betsy DeVos blir utdanningsminister i Trumps regjering.
Betsy DeVos har arvet milliardformuen fra faren Edgar Prince, grunnleggeren av det som en gang var en stor produsent av bildeler i delstaten Michigan. Betsys bror Erik Prince grunnla leiesoldatfirmaet Blackwater, beryktet etter en rekke overgrep og drap begått under okkupasjonen av Irak.
Også den amerikanske helse­sektoren kan nå stå overfor store kutt i offentlige tilbud. På tross av at Trump i valgkampen lovte å forbedre helseforsikringene for eldre, har han valgt en sterk kritiker av de offentlige helsetjenestene som helseminister.
Tirsdag annonserte Trump-kampanjen at den republikanske parlamentarikeren Tom Price fra Georgia får ansvaret for helsepolitikken. Price har gått svært hardt ut mot Obamas helseforsikringer, men ønsker også å privatisere Medicare, helseforsikringsordningen for amerikanske pensjonister.
Tirsdag ble det også klart at Elaine Chao blir transportminister. Chao, som ble født i Taiwan og er gift med Mitch McConnell, lederen for republikanerne i Senatet, tilhører sentrum i det republikanske partiet. Hun var arbeidsminister i George W. Bush sine to perioder som president, da hun innførte flere lover som har blitt kritisert for å svekke de amerikanske fagforeningene.
Chao vil trolig få i oppgave å gjennomføre de store infrastrukturprogrammene som Trump lovet i valgkampen.

VALGTE KONTROVERSIELT
Ledelsen i Det republikanske partiet har et pressmiddel overfor Donald Trump, nemlig trusselen om å nekte å godkjenne kabinettmedlemmene i Kongressen. Dermed er Trump tvunget til å balansere utnevnelser ønsket av egne tilhengere og av kampanjeapparatet, med kandidater som partiets representanter i Senatet og i Representantenes hus.
Mange av disse representantene skal ifølge New York Times ha blitt skremt da den nyvalgte presidenten utpekte Stephen Bannon som sjefstrateg i Det hvite hus.
Noen dager etter utnevnelsen, i et intervju med Hollywood Reporter 18. november, la Bannon fram det han mener er Trumps ideologi. Bannon la vekt på det han kaller økonomisk nasjonalisme.
– Jeg er ikke en hvit nasjonalist, jeg er en nasjonalist, sa han.
– Globalistene kverket den amerikanske arbeiderklassen og skapte en middelklasse i Asia, sa han.
Bannon hevdet i intervjuet at en form for økonomiske populisme vil skape en bevegelse som «får 60 prosent av de hvite stemmene og 40 prosent av de svarte og latinamerikanske stemme, og vi vil styre i 50 år».
– Det er dette Demokratene har gått glipp av. De mistet av syne det verden egentlig handler om, sa han.

FAKTA
Donald Trumps utvalgte:
• Stabssjef: Reince Priebus, leder for Republikanernes nasjonalkomité.
• Seniorrådgiver: Steve Bannon, redaktør for nettstedet Breitbart.
• Nasjonal sikkerhetsrådgiver: Michael Flynn, pensjonert general.
• Justisminister: Jeff Sessions, senator.
• Finansminister: Steven Mnuchin, forretningsmann.
• Næringsminister: Wilbur Ross, forretningsmann.
• Helseminister: Tom Price, kirurg og kongressmedlem.
• Transportminister: Elaine Chao, tidligere arbeidsminister og visetransportminister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar