fredag 16. desember 2016

Klar tale fra Bjørgulv Braanen

Dagens leder



Åpen debatt

Av Bjørgulv Braanen,  Klassekampen 16.. desember 2016


• Aftenposten hadde i går en sak om at amanuensis Trond Andresen, kjent som en hard og iherdig kritiker av Klassekampen gjennom en årrekke, ikke lenger skal inngå i en turnus av skribenter på avisas lederside. Den direkte foranledningen var at han hadde gitt uttrykk for at hvis han hadde vært fransk, ville han ha stemt på høyreradikale Nasjonal fronts Marine Le Pen i den avsluttende runden av det kommende presidentvalget. Det er en kjent sak at dette standpunktet ikke kommer ut av det blå. Andresen tilhører et miljø som lenge har angrepet antirasismen og der flere har nærmet seg høyrepopulistiske posisjoner. Det er en grei sak, men å støtte Le Pen gjenspeiler på ingen måte Klassekampens holdninger, selv i sin aller breieste forstand.
• Klassekampen har i mange år vært svært romslig med å slippe til folk med ulike syn i spaltene, både i intervjuer, innlegg og kommentarer. Det er nok av eksempler på ensrettede miljøer som i liten grad lar folk med andre meninger komme til orde. Skal en demokratisk offentlighet fungere, må alle kunne snakke fritt. Standpunkter skal brynes gjennom saklig diskusjon. Det er bare de som ikke har tro på egne argumenter som velger utfrysing i stedet for debatt. Derfor vil vi fortsatt ha en åpen dør for alle typer synspunkter i våre spalter, også når de står langt fra våre egne.
• Samtidig er det viktig at aviser representerer noe, at de har standpunkter, holdninger og verdier. Ikke fordi alle liker dem, men fordi et demokrati er avhengig av at mediene har ulike ståsteder. Hvis ikke avisene står opp for det de tror på, vil de ikke lenger oppfylle sin samfunnsmessige rolle. Det skal bety noe hva som skrives på lederplass og i redaksjonelle kommentarer, hvis ikke vil avisene forfalle til betydningsløshet, der ingenting er viktig og ingenting står på spill. Derfor kan de heller ikke romme alle meninger nettopp her. Klassekampen har noen klare standpunkter og verdier. Solidaritet og antirasisme er blant dem, og vi insisterer på at det er mulig å kombinere et tydelig ståsted på lederplass og i redaksjonelle kommentarer med et mangfold av meninger og åpen og fri debatt i avisa som helhet.




Bjørgulv Braanen


Født: 14. november 1956 (alder 60), Fredrikstad

Bjørgulv Braanen er redaktør for dagsavisen Klassekampen. Braanen er utdannet som faglært sveiser etter å ha gått i lære ved Nylands verksted, og har også grunnfag i historie. 



Trond Andresen


Født: 30. april 1947 (alder 69), Oslo

Trond Andresen er en norsk samfunnsdebattant, politiker og amanuensis i kybernetikk ved NTNU. Han er utdannet siv. ing. ved NTH i 1973, og har vært ansatt der siden 1982. Han var med å grunnlegge Rød Valgallianse i 1973

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar