fredag 25. mai 2012

Her lukter det muffens, kamerater!


Datteren tok livet sitt på psykiatrisk klinikk – foreldrene får erstatning

Stavanger universitetssjukehus (Foto: Gunnar Morsund/NRK)
Kvinnen var mellom 1997 og 2003 tvangsinnlagt på psykiatrsisk klinikk ved Stavanger universitetssjukehus (bildet) flere ganger.
Foto: Gunnar Morsund/NRK
Datteren på 24 tok sitt eget liv mens hun var innlagt på psykiatrisk klinikk ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Feilbehandling gjør at Stavanger tingrett nå har bestemt at foreldrene skal få erstatning.

Av Mari Rollag Evensen, nrk.no 07.05.12

I april 2003 lyktes hun i å ta sitt eget liv, etter et forsøk som skjedde bare tre dager etter et annet.
Stavanger tingrett legger til grunn uttalelser fra to sakkyndige, oppnevnt av både Helsetilsynet og Norsk Pasientskadeerstatning, som begge konkluderer med at kvinnen ble feilbehandlet.
At kvinnen, mens hun var syk, påsto at faren forgrepet seg seksuelt mot henne, er sentralt i saken.
«Jeg mener at man valgte en feil behandlingstilnærming. Pasientens symptomer indikerte at hun hadde liten evne til å mestre sterke følelser og konfrontasjoner. (...) Man skulle ha brukt mer tid på å bygge opp trygghet og stabilitet og mobilisere ressurser hos pasienten.»
Spesialist i psykiatri Bjørn Hansen

Norsk Pasientskadeerstatning må nå betale 123.000 kroner i saksomkostninger til foreldrene. De har også krav på erstatning for at feilbehandlingen av datteren påførte dem sykmeldinger og inntektstap, ifølge dommen.

Prøvde å ta livet sitt flere ganger


Hun ble syk allerede som tenåring, og ble for første gang tvangsinnlagt etter et selvmordsforsøk i 1997. I årene som fulgte var hun ifølge dommen fra Stavanger tingrett svært syk, med flere selvmordsforsøk og innleggelser.
«Det er gode haldepunkt for at pasientar med denne lidinga ikkje bør vere tvangsinnlagde, ikkje bør vere lenge innlagde, og at det bør brukast tvangsmiddel i liten grad. Det motsette har vore gjort i utrekt grad for pasienten, og behandlinga kan slik ha bidrege til å forsterke symptoma.»
Overlege Øyvind Watne
– Hun ble behandlet ut fra en uverifisert teori om at hun var utsatt for seksuelle overgrep fra blant andre faren. Retten legger til grunn at hun ikke hadde noen symptomer som gir sikre holdepunkter for dette, og at det ikke var andre holdepunkter enn det hun selv skal ha sagt,skriver retten i dommen.

– Veldig trist og spesiell sak


Norsk Pasientskadeerstatning kommer til å anke dommen.
– Dette er en veldig trist og spesiell sak, men dommen kan få så store økonomiske konsekvenser at det er helt umulig å la den bli stående, sier Pasientskadenemndas advokat, Roger Edvard Rosvoll, til avisen.
Foreldrenes advokat, Christian Thrane Asserson, mener saken er prinsipielt viktig.
– Høyesterett har gjennom flere tidligere avgjørelser gitt erstatning til andre enn de som er spesielt nevnt i loven, nemlig de skadelidte eller de som den skadelidte forsørger. Flere ganger har såkalte tredjemenn, altså personer som står skadelidte svært nær, blitt tilkjent erstatning. Denne avgjørelsen går et steg videre ved å gi pårørende pasientrettigheter, sier Asserson til samme avis.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar