fredag 25. mai 2012

Forferdelige forhold ved Lundsberg skola


Lundsberg tror de står över lagen



Bilderesultater for teacher abuse students cartoon


Av Anders Lindberg, Aftonbladet 23.05.12


I oktober förra året gjorde Skolinspektionen en oanmäld inspektion av riksinternatskolan Lundsberg.

Det slutade med stenhård kritik och en polisanmälan.

- I de anmälningar vi har fått finns uppgifter om våld av en art som inte Skolinspektionen utreder. Därför polisanmälde vi, sa Carina Abréu, inspektör på Skolinspektionen, i samband med anmälan.

SVT:s Uppdrag granskning handlar i dag om Lundsberg. Fram träder bilden av en skyddad värld där adelns och överklassens värderingar ska överföras på nya generationer.

Den tidigare rektorn, Stefan Kristoffersen, jämför situation på elevhemmen med "Flugornas herre". Han slog bland annat larm till styrelsen om en elev som tvingats suga på en pojkes penis. Men styrelsen agerade inte. Istället slutade Kristoffersen.

I Uppdrag granskning berättade flera personer som själva utsatts för våld och övergrepp på skolan. Pennalismen är uppenbarligen satt i system genom invigningsritualer, bestraffningar och kamratuppfostran. Sexuella övergrepp från äldre pojkar mot yngre flickor verkar vara en del av kulturen. De yngsta eleverna kallas "tarmar" och förväntas lyda äldre elever i en stenhård hierarki.

Det kanske värsta är att de vuxna på skolan och styrelsen verkar vara fullt införstådda och accepterar det som sker. Samtidigt tystas det ner utåt.

Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg anklagade innan programmet sändes Uppdrag granskning för att "medvetet och utstuderat förvränga".
Med samma attityd bemötte han Skolinspektionens kritik. Den var "onyanserad" och att komma på oanmäld inspektion var en "tvivelaktig" metod.

Statliga myndigheten Barn- och elevombudet har tagit upp ett fall med en elev som blivit allvarligt kränkt och misshandlad på Lundsberg. Utredningen resulterade i att skolan krävs på 178 400 kronor i skadestånd till eleven. Skolan vill inte betala, bland annat med hänvisning till att eleven ljuger. Detta verkar vara genomgående i skolans hantering av kränkningar, de skyller på offren.

Lundsberg tror sig uppenbarligen stå över lagen och vara förmer. De behöver inte följa de regler som gäller oss andra. Hittills har de fått rätt. Jan Björklund (FP) har profilerat sig på att ta kampen mot mobbning i skolan. 

Om han vill vara trovärdig i framtiden finns bara en sak att göra.
Vilken annan skola som helst hade fått stänga nu.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar