torsdag 2. november 2017

Egil Johansen er fly forbanna. Les og lær, kamerater.



OG KULTURDIREKTØREN ER OPPTATT MED FOTBALL

Av Egil Johansen, Den Røde blogg, 02.11.2017

Nyttårsdag 2012: Min kollega og jeg jobber. Sør-Trøndelag Teaterverksted (STV) er nedlagt. Innbo og oversikter skal til en ny organisasjon. Arbeid som burde vært avslutta var det ikke. Påpekninger om dette ble ikke besvart av byråkrater i fylkeskommunen. Kulturdirektør Karen Espelund  var opptatt med fotball. Noen hadde ikke gjort jobben sin. Andre rydda opp. STV var utgått på dato, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik. Nå skulle amatørene organisere seg og ikke lenger snylte på en offentlig støtta stiftelse. Det som kunne vært en enkel virksomhetsoverdragelse ble en røff avvikling hvor alt måtte brytes ned før noe nytt kunne bygges opp.



Karen Espelund

Jeg var STVs daglige leder i 19 år og mitt arbeidsforhold kunne stoppa her. Det gjorde det ikke. Den nye organisasjonen fikk lite støtte og har hatt lav aktivitet. Så hvor skulle lagene henvende seg? Hvor ble det av STV? Hvor er oversiktene? Vi er filmstudenter som ønsker amatørskuespillere. Hvor ble det av kostymene? Hvilke barneteatertilbud finnes? Kan du anbefale en regissør? Hvor er det revyhistoriske materialet dere samla inn? Hvem får teaterpris i år?

I Sør-Trøndelag er det ingen som registrerer amatørteateraktivitet, ingen representerer feltet og det arrangeres knapt teaterkurs. Når Teateralliansen i fjor gjennomførte en undersøkelse om amatørteater hadde Sør-Trøndelag en svært lav svarprosent. I 2011 var lag fra Sør-Trøndelag mest representert under reyvfestivalen på Høylandet, nå er det nordnorske lag som preger arrangementet og i år er det første gang på lenge at Sør-Trøndelag ikke topper lista over antall spel i Norge. Og nylig ble nettverk for regionale teaterråd etablert uten at Sør-Trøndelag var med. Tilfeldig? Nei.

Tore O. Sandvik

Dette skyldes en kulturpolitikk som ikke har substans eller sammenheng. Nedleggelsen av STV var basert på synsing, en manglende forståelse for kompleksiteten i teaterarbeid og for forståelsen av at teaterinteresserte må møtes, ofte gjennom kurs, for å kunne skape. Og noen må være tilgjengelig for spørsmål om åndsverklov, rettigheter, kontrakter og alt en teaterleder må forholde seg til. Hvis ikke, kan gode initiativ stoppes før de kommer i gang. Og det var vel god kulturpolitikk at kostymer produsert på et teater kom andre til gode gjennom at STV tok ansvar for å leie dem ut?

Når vi nå har et samla Trøndelag er umulig å se hvem som skal fronte amatørteatret. Det er et felt det ikke satses på. Kulturdirektøren, nå for hele Trøndelag, er opptatt med fotball.  Fylkesordføreren, nå for hele Trøndelag, er den samme. Nye Trøndelag starter ikke med blanke ark. Det skal ledes av politikere og byråkrater med manglende kunnskap om kunst og kultur. Derfor er det grunn til bekymring og tida vil nok vise at kreative Trøndelag bare er en illusjon. Alt henger sammen. Det skjønner de som leder institusjonene og spelene i Trøndelag  Men hvor er dere? Hvilket forhold har dere til en fylkessammenslåing dere blir påvirka av? Og hva mener dere om amatørteatrets plass i dette bildet? For pleies ikke grasrota vil det få konsekvenser for alt kulturarbeid i regionen. Det tar bare noen år før vi ser det. Og da er det for seint

Egil Johansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar