tirsdag 31. oktober 2017

Lise Rakner bør vi høre på, kamerater!




Demokrati i forfall

Demokratiet er ingen selvfølge og kan forvitre foran øynene på oss om vi ikke er våkne.

Av Lise Rakner, Agenda Magasin 30. oktober 2017



Forskere, journalister og aktivister verden over synes å være enige om at den liberale demokratimodellen nå er under sterkt press. I Afrika, Latin-Amerika og Asia, samt USA og Europa, ser vi en paradoksal utvikling: Regjeringer som kommer til makten via demokratiske valg, bruker sin oppslutning og posisjon til å gradvis undergrave de sentrale politiske og sivile rettigheter som brakte dem til makten. Demokratiet forvitrer fra innsiden.
Men hva er egentlig demokratiske tilbakegang? Hvordan skiller dette seg fra autoritære tendenser og demokratiske tilbakeslag i historien? Og hvorfor opplever verden nå en demokratisk tilbakegang?
2016 var ellevte gang på rad at Freedom House sin rapport om demokratiets tilstand i verden noterte en tilbakegang i sentrale politiske og sivile rettigheter globalt. Ifølge denne demokratiindeksen står vi nå overfor en situasjon der den internasjonale verdensordenen – som siden tidlig på 1990-tallet har vært knyttet til demokratiske ideal som universelle menneskerettigheter og rettstatsprinsipper – blir erstattet av kortsiktige nasjonale interesser og populistiske bevegelser. Samtidig svekkes sentrale demokratiske rettigheter gradvis: ytringsfrihet, legitimiteten til frie og uavhengige valgprosesser og juridisk uavhengighet.
Russland er ett av mange eksempel. I de snart 25 årene som er gått siden Putin tok over makten etter Boris Jeltsin i 1999, har han ved hjelp av ulike institusjonelle reformer gradvis og systematisk undergravd demokratiske institusjoner. Medielovene fra 2005 begrenset retten til informasjon og ytringsfrihet. Antiterrorlovene som kom i 2006, gjorde det mulig for regjeringen i Kreml å eliminere mange politiske motstandere. NGO-lovgivningen som ble innført i 2011, gjorde det mye vanskeligere for den russiske befolkningen å organisere seg og ikke minst motta internasjonal økonomisk støtte til sitt arbeid.
Situasjonen for demokratiet og menneskerettighetene i Tyrkia er dystrere. Motstanden mot det gradvis mer autoritære regimet til statsminister Erdogan, som startet med offentlige protester våren 2013, har nå kneblet enhver form for organisert opposisjon og uavhengig informasjon. Et alarmerende høyt antall journalister, akademiker og dommere er fengslet, og det er ingen demokratiske institusjoner igjen til å forsvare opposisjonens stemmer.
Vi kommer heller ikke utenom USA. I tidsskriftet Economists sin årlige rangering av demokratiets stilling i 167 land, ble USA i fjor nedgradert fra et fullstendig demokrati («full democracy») til et demokrati med utfordringer: et «flawed democracy». Donald Trump har i sine ti første måneder ved makten utvist en påtagelig forakt for kjerneverdiene i de amerikanske demokratiske institusjonene: Den frie og uavhengige posisjonen til pressen, et uavhengig rettsvesen, et uavhengig byråkrati, og ikke minst har han gang på gang svekket tilliten til landets valginstitusjoner.
I sin iver etter å sette amerikanske interesser i førersetet, har USA nå overlatt ansvaret for det globale liberale demokratiske systemet til Europa og EU. EU på sin side har foreløpig ikke lykkes med å finne løsninger i forhold til medlemsland som Ungarn og Polen, hvor den demokratiske tilbakegangen tilsier at de ikke lenger forsvarer sitt medlemskap i EU.
Nancy Bermeo var en av de første som tok i bruk begrepet «demokratisk tilbakegang» (eller Democratic Backsliding) i en artikkel i Journal of Democracy i 2016. Demokratiets tilbakegang kjennetegnes, ifølge Nancy Bermeo, av systematiske, gradvise angrep på motstandere og politisk opposisjon, og en systematisk nedbryting av demokratiske prinsipp over tid. Dette skjer ved at valgprosesser undermineres og ved at borgere gradvis mister basale rettigheter til deltagelse og informasjon. Videre tar president og regjering til seg stadig sterkere makt og utvider området for sin maktutøvelse.
Den demokratiske tilbakegangen vi er vitne til over store deler av verden, utfordrer demokratiteori – det vil si de verktøyene vi har for å forstå utviklingsprosesser – på to ulike måter. For det første skjer det veldig gradvis, det er ikke mulig å sette en dato eller markeringspunkt for et definitivt demokratisk tilbakeskritt. Demokratiteorien vi hittil har forholdt oss til, har forstått demokratisk tilbakegang som regimesammenbrudd.
Men, i motsetning til militærkupp eller massive valgfusk, som så følges opp av innsetting av et ikke-demokratisk regime, skjer den demokratiske tilbakegangen sakte og langs mange dimensjoner. Vi kan derfor ikke knytte demokratisk tilbakegang til et spektakulært brudd som kan tidfestes, som overgangen fra et demokratisk regime til et militær regime, som etter kuppet i Chile i 1973. Dette gjør en samlet respons strategi vanskelig. Når eksakt ble demokratiet erstattet av noe annet?
Det andre særtrekket ved den demokratiske tilbakegangen vi nå er vitne til, er nettopp at tilbakeskrittene skjer innenfor rammene av demokratiet. I Polen, Ungarn, USA under President Trump, Tyrkia under Erdogan, i Putins Russland og i India, skjer mye av det samme: Den systematiske, gradvise nedbyggingen av demokratiske institusjoner skjer via demokratisk valgte regjeringer og ved bruk av demokratiske virkemidler.
Lov- og Rettferdighetspartiet, som har flertall i det polske parlamentet, ble valgt via demokratiske valg. Angrepet på domstolenes uavhengighet i Polen, den såkalte justisreformen – som vil gi parlamentet politisk kontroll over domstolsrådet – fikk flertall fra den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen. Med andre ord: Polens demokrati undergraves innenfra ved bruk av demokratiske institusjoner.
Hva betyr dette? Det er mye som tyder på at vi står ved et veiskille og at vi ikke lenger kan være trygge på at det liberale demokratiet vil overleve selv i land med relativt lange demokratiske tradisjoner. Den noe naive tanken som lå til grunn for begrep som «godt styresett» på 1990-tallet, var at demokrati og utvikling går hånd i hånd. Den må nå erstattes av mer nyanserte antagelser og hypoteser om sammenhengen mellom demokrati som styreform og utvikling.
Adam Przeworski og kolleger viste i sin banebrytende artikkel fra 1996, «What Makes Democracies Endure?», at demokratiers overlevelse historisk har vært kjennetegnet av vedvarende rikdom, vekst med moderat inflasjon, redusert ulikhet, parlamentariske institusjoner og et positivt internasjonalt klima. Nyere forskning fra Asia, Afrika og Latin-Amerika gir også grunn til å tro at demokrati som styreform må prestere for å overleve. Resultat fra spørreundersøkelser viser at velgere ofte har et mer instrumentelt forhold til demokrati: De er opptatt av demokrati som prinsipp, men dette er en sekundær prioritet. Primært måler de demokratiets verdi i forhold til hva demokratiet kan levere av utvikling.
Som Amartya Sen har vist, har demokratiet noen iboende rettigheter knyttet til representativitet, deltagelse, inkludering og åpenhet. Men disse fundamentale rettighetene forvitrer hvis de ikke settes inn i en systematisk demokratisk kamp for omfordeling og utvikling.
Demokratiet er ingen selvfølge og kan forvitre foran øynene på oss om vi ikke er våkne. Demokratiets verdier er lite verdt hvis de bare skal gjelde når det passer.
Lise Rakners bilde
Lise Rakner, Professor ved UiB, Institutt for sammenliknende politikk

tirsdag 10. oktober 2017

Hvor mange fobier har du?




ablutofobi - angst for å vaske seg
acarofobi - angst for insekter som kan forårsake kløe
acerofobi - angst for surhet, irritasjon og kritikk
achluofobi - angst for mørket
acousticofobi - angst for støy
aeroakrofobi - angst for åpne plasser på høye steder
aerofobi - angst for å puste
aeronausifobi - angst for å kaste opp
agateofobi - angst for å bli sinnsyk
ageladafobi - angst for kyr. En tam ku er som regel harmløs, men for en med ku-fobi oppfattes den som en virkelig trusel
agliofobi - angst for smerte
agorafobi - angst for åpne plasser
agrafobi - angst for seksuelle overgrep
agrizoofobi - angst for ville dyr
agyrofobi - angst for å krysse gaten
aichmofobi - angst for nåler
ailurofobi - angst for katter
akerofobi - angst for surhet
akrofobi - angst for høyder
albuminurofobi - angst for nyresykdom
alektorofobi - angst for kyllinger
algofobi - angst for smerte
alliumfobi - angst for løk
allodoksafobi - angst for meninger
altofobi - angst for høyder
amathofobi - angst for støv
amaxofobi - angst for å kjøre bil
ambulofobi - angst for å gå
amerikafobi - angst for USA
amnesifobi - angst for hukommelsestap
amobilofobi - angst for å være uten mobil
amychofobi - angst for sår og rifter i huden
anablefobi - angst for å se opp
ancraofobi - angst for vind
androfobi - angst for menn
anemofobi - angst for trekk eller vind
anginofobi - angst for kvelningsfornemmelser
anglofobi - angst for engelsk kultur, briter, og england
angrofobi - angst for å bli sint
ankylofobi - angst for mangel på bevegelighet i kroppen
anostofobi - angst for å ikke komme hjem
anthofobi - angst for blomster
anthropofobi - angst for mennesker i samfunnet
antlofobi - angst for flom og oversvømmelse
anuptafobi - angst for å forbli singel
apeirofobi - angst for evigheten
aphenphosmfobi - angst for å bli berørt
apifobi - angst for bier
apotemnofobi - angst for mennesker med amputasjoner
aquafobi - angst for vann
arachibutyrofobi - angst for å sette fast mat i ganen
araknofobi - angst for edderkopper
arithmofobi - angst for tall
armafobi - angst for våpen
armageddonofobi - angst for dommedag
arrhenofobi - angst for menn
arsonfobi - angst for brann
ashenofobi - angst for besvimelse
astrafobi - angst for torden og lyn
astrofobi - angst for stjerner eller himmelen
asymmetrifobi - angst for assymetri
ataksiofobi - angst for ataksi
ataxofobi - angst for rot
atefobi - angst for å bli ruinert
atelofobi - angst for å være ufullkommen
athazagorafobi - angst for å bli glemt
atomosofobi - angst for kjernefysiske eksplosjoner
atychifobi - angst for å feile
aulofobi - angst for fløyter og lignende instrumenter
aurofobi - angst for gull
aurorafobi - angst for nordlys
autodysomofobi - angst for illeluktende personer
autofobi - angst for å være alene
automatonofobi - angst for dukker
automysofobi - angst for å utsondere vond lukt eller å være skitten
aviatofobi - angst for å fly






bacillofobi - angst for mikrober
bacteriofobi - angst for bakterier
balenefobi - angst for nåler
ballistofobi - angst for baller
ballongfobi - angst for ballonger
banjofobi - angst for banjo
barofobi - angst for tyngdekraften
basifobi - angst for manglende evne til å stå eller gå
basillofobi - angst for basiller
batofobi - angst for å være på dypt vann
batonofobi - angst for planter
batrachofobi - angst for amfibier
bibliofobi - angst for bøker
blennofobi - angst for slim
bogyfobi - angst for fugleskremsel
bolshefobi - angst for bolsjeviker
botanofobi - angst for planter
bromidrofobi - angst for kroppslukt
brontofobi - angst for torden og lyn
bufonofobi - angst for padder
bushofobi - angst for George W. Bush







cacofobi - angst for stygghet
cainofobi - angst for nye ting
caligynefobi - angst for vakre kvinner
canisogazofobi - angst for hunder som stirrer
carcinofobi - angst for kreft
cardiofobi - angst for hjerte
carnofobi - angst for kjøtt
catagelofobi - angst for å bli bli latterliggjort
catapedafobi - angst for å hoppe fra en viss høyde
cathisofobi - angst for å sitte
catoptrofobi - angst for speil
cenofobi - angst for nye ting eller ideer
ceraunofobi - angst for torden
chaetofobi - angst for hår
charlifefobi - angst for Charles Manson
cheimafobi - angst for kulde
chemofobi - angst for kjemikalier
cherofobi - angst for festligheter
chiclefobi - angst for tyggegummi
chiraptofobi - angst for å bli rørt
cholerofobi - angst for kolera
chorofobi - angst for dans
chrematofobi - angst for penger
chromatofobi - angst for farger
chronofobi - angst for tid
chronomentrofobi - angst for klokker
cibofobi - angst for mat
cleisiofobi - angst for å være i et lukket rom
climacofobi - angst for trapper
clinofobi - angst for å gå til sengs
clithrofobi - angst for å bli innestengt
cnidofobi - angst for tråder
coimetrofobi - angst for kirkegårder
coitofobi - angst for samleie
cometofobi - angst for kometer
contreltofobi - angst for overgrep
coprastasofobi - angst for forstoppelse
coprofobi - angst for avføring og ekskrementer
coulrofobi - angst for klovner
counterfobi - angst for frykt i seg selv
cremnofobi - angst for bratte skråninger
cryofobi - angst for ekstremkulde
crystallofobi - angst for krystaller
cyberfobi - angst for datamaskiner
cyclofobi - angst for sykler
cymofobi - angst for bølger
cynofobi - angst for hunder
cyprianofobi - angst for seksuelt overførbare sykdommer





daemonofobi - angst for demoner
datakrasjfobi - angst for datafeil
decidofobi - angst for å ta beslutninger
defecaloesifobi - angst for tarmsmerter
defteridiastasiafobi - angst for kontakt med andre dimensjoner
deipnofobi - angst for middagssamtaler
dematofobi - angst for hudavfall
dementofobi - angst for galskap
demofobi - angst for forsamlinger
demonofobi - angst for demoner
dendrofobi - angst for trær
dentofobi - angst for tannlegen
dermatofobi - angst for mennesker med hudsykdommer
dermatophathofobi - angst for å få hudsykdommer
dextrofobi - angst for ting til høyre for seg selv
diabetofobi - angst for diabetes
didaskaleinofobi - angst for å gå på skolen
diderodromofobi - angst for tog
diesofobi - angst for bestemte dager
dikaioufobi - angst for svigerfar
dikefobi - angst for rettferdighet
dinafobi - angst for svimmelhet
dinofobi - angst for tornadoer
dinosafobi - angst for dinosaurer
diplofobi - angst for dobbeltsyn
dipsofobi - angst for drikking
dishabiliofobi - angst for å kle på seg foran andre
doktoroelesjonofobi - angst for autoriteters oppmerksomhet
domatofobi - angst for å være i hus
dorafobi - angst for pels eller dyreskinn
dromofobi - angst for å krysser gater
dutchfobi - angst for nederlendere
dvergfobi - angst for dverger
dysmorphofobi - angst for misdannelser
dystychifobi - angst for ulykker




ecclesiofobi - angst for kirker
ecofobi - angst for hjem
edderkoppfobi - angst for edderkopper
eisioptrofobi - angst for å se seg selv i speilet
eisoptrofobi - angst for å se seg i speilet
electrofobi - angst for elektrisitet
eleutherofobi - angst for frihet
elurofobi - angst for katter
elvisfobi - angst for Elvis
emetofobi - angst for å spy
enetofobi - angst for nåler
enissofobi - angst for å gjøre feil
enochlofobi - angst for forsamlinger
enosiofobi - angst for kritikk
entomofobi - angst for insekter
eosofobi - angst for dagslys
epedemifobi - angst for epedemier
epistaxiofobi - angst for neseblødning
epistemfobi - angst for kunnskap
equinofobi - angst for hester
eremofobi - angst for ensomhet
ereuthofobi - angst for rødming
ergasiofobi - angst for kirurgiske inngrep
ergofobi - angst for å arbeide
eridofobi - angst for galskap
erotofobi - angst for sex
erytofobi - angst for røde stoppsignal
erytrofobi - angst for rødming
eufobi - angst for gode nyheter
eurotofobi - angst for kvinners genetialer
evraiosofobi - angst for jøder





febrifobi - angst for feber
felinofobi - angst for katter
fibriofobi - angst for høy feber
flatulensofobi - angst for å fise
flatusafobi - angst for andres fis
flyskrekk - angst for å fly
fobofobi - angst for fobier
fonofobi - angst for telefoner
fotfobi - angst for føtter
francofobi - angst for fransk kultur





galeofobi - angst for katter
gamofobi - angst for ekteskap
gatofobi - angst for katter
geliofobi - angst for latter
geloiotitesofobi - angst for antikviteter
geniofobi - angst for haker
genofobi - angst for sex
genufobi - angst for knær
gephydrofobi - angst for å krysse broer
gerascofobi - angst for å bli gammel
germanofobi - angst for tyskere
gerontofobi - angst for alderdom
geumafobi - angst for smak
glossofobi - angst for frykt for å snakke
graphofobi - angst for å skrive
gravitasonegasusofobi - angst for opphevet tyngdekraft
grisefobi - angst for griser
gymnofobi - angst for nakenhet
gynefobi - angst for kvinner





hackerfobi - angst for hackere
hadefobi - angst for helvete
hagiofobi - angst for helgener
hamartofobi - angst for å synde
haptefobi - angst for å bli rørt
harpaxofobi - angst for ran
hedonofobi - angst for glede
heisfobi - angst for å være i heisen
heliofobi - angst for solen
hellenologofobi - angst for fremmedord
helminthofobi - angst for smitte fra mark
hemafobi - angst for blodårer
hematofobi - angst for å blø
hemofobi - angst for blod
heresyfobi - angst for avvik fra regler
herpetofobi - angst for reptiler
hetrofobi - angst for hetrofile mennesker
hexakosioihexekontahexafobi - angst for tallet 666
hierofobi - angst for hellige ting
hippofobi - angst for hester
hippopotomonstrosesquippedaliofobi - angst for lange ord
hitlerofobi - angst for Hitler
hobofobi - angst for tiggere
hodofobi - angst for å reise på veier
homichlofobi - angst for tåke
homilofobi - angst for prekener
hominofobi - angst for menn
homofobi - angst for homofili
hoplofobi - angst for skytevåpen
hormefobi - angst for støt
horrorofobi - angst for horror-karakterer
hydrargyofobi - angst for legemidler med kvikksølv
hydrofobi - angst for vann
hydrophobofobi - angst for hundegalskap
hyelofobi - angst for glass
hygrofobi - angst for væsker
hylefobi - angst for materialisme
hyleofobi - angst for epilepsi
hylofobi - angst for skog
hynofobi - angst for søvn og hypnose
hypegiafobi - angst for ansvar
hypertrichofobi - angst for hår
hypsifobi - angst for høyder
høydeskrekk - angst for høyder






iatrofobi - angst for legebesøk
ibofobi - angst for palindromer
ichtyofobi - angst for fisk
ideofobi - angst for ideer
illyngofobi - angst for å blir svimmel når man ser ned
innsynsfobi - angst for å bli sett gjennom vinduet
insectofobi - angst for insekter
iofobi - angst for gift
islamofobi - angst for Islam
isolofobi - angst for å være alene
isopterofobi - angst for termitter
ithyphallofobi - angst for en erigert penis
ivisofobi - angst for kjønnshår





japanofobi - angst for japanere
jesusfobi - angst for Jesus
julenissefobi - angst for julenissen
julesangfobi - angst for julesanger





kainofobi - angst for alt nytt
kakofobi - angst for stygge mennesker eller ting
kakorrhaphiofobi - angst for svik
karchariasofobi - angst for hai
katagelofobi - angst for å bli latterliggjort
kathisofobi - angst for å sitte
kenofobi - angst for tomrom
keraunofobi - angst for lyn og torden
kinesofobi - angst for bevegelser
kinophobi - angst for snø
kiroptofobi - angst for flaggermus
kjærlighetsfobi - angst for kjærlighet og relaterte følelser
klaustrofobi - angst for å være i et lukket rom
kleptofobi - angst for å bli stjålet fra
koinonifobi - angst for rom
kolpofobi - angst for kjønnsorganer
kombustofobi - angst for å bli pulverisert
koniofobi - angst for støv
konspirasjonsfobi - angst for konspirasjoner
kopofobi - angst for tretthet
kosmikophobi - angst for kosmos
kreftangst - angst for kreft
kymofobi - angst for bølger
kynofobi - angst for hundegalskap
kyphofobi - angst for bøye seg





lachanofobi - angst for grønnsaker
laliofobi - angst for å snakke
lalofobi - angst for å snakke
lepidopterafobi - angst for sommerfugler
leprafobi - angst for spedalskhet
leukofobi - angst for hvite farger
levofobi - angst for ting til venstre for seg selv
ligyrofobi - angst for høye lyder
lilapsofobi - angst for tornadoer og orkaner
limnofobi - angst for innsjøer
linonofobi - angst for strenger
liticafobi - angst for søksmål
lockiofobi - angst for å føde
logizomechanofobi - angst for datamaskiner
logofobi - angst for ord
luifobi - angst for syfilis
lutrafobi - angst for otere
lygofobi - angst for mørke
lysssofobi - angst for rabies





macrofobi - angst for lang ventetid
mageirocofobi - angst for matlaging
maieusiofobi - angst for barnefødsler
maimoufobi - angst for apekatter
malaxofobi - angst for elsklov og å ha sex
maniafobi - angst for å bli gal
mastigofobi - angst for straff
mechanofobi - angst for maskiner
medomalacufobi - angst for ereksjonsproblemer
medorthofobi - angst for ereksjon
megalofobi - angst for store ting
melanofobi - angst for svarte farger
melissofobi - angst for bier
melofobi - angst for musikk
memofobi - angst for å huske
meningitiofobi - angst for hjernesykdom
menofobi - angst for mensen
merinthofobi - angst for å være fastbundet
mertofobi - angst for poesi
metallofobi - angst for metall
metathesiofobi - angst for endringer
meterorofobi - angst for meteorer
methyfobi - angst for alkohol
microbiofobi - angst for mikrober
mikrofobi - angst for små ting
misofobi - angst for bakterier
molysmofobi - angst for smuss
molysomofobi - angst for forurensning
monofobi - angst for ensomhet
monopathofobi - angst for uhelbredelig sykdom
motorfobi - angst for biler
mottofobi - angst for møll
murofobi - angst for mus
muskelatrofifobi - angst for muskelatrofi
muslimfobi - angst for muslimer
musofobi - angst for mus
mycofobi - angst for sopp
mycrofobi - angst for små ting
myctofobi - angst for mørke
myrmecofobi - angst for maur
mysofobi - angst for skitt og bakterier
mythofobi - angst for falske historier
myxofobi - angst for slim





namatofobi - angst for navn
nasjonaldagsfobi - angst for nasjonaldagen
nebulafobi - angst for tåke
necrofobi - angst for døden
nedetidfobi - angst for å miste internett-tilgang
neglefobi - angst for negler
negrofobi - angst for mørkhudede
nekrofobi - angst for å se lik
nelofobi - angst for glass
neofobi - angst for nye ting
neopharmafobi - angst for medisiner
nephofobi - angst for skyer
nissefobi - angst for nisser
noctifobi - angst for natt
nosemafobi - angst for sykdom
nosocomefobi - angst for sykehus
nosofobi - angst for blir syk
nostofobi - angst for å komme hjem
novercafobi - angst for svigermor
nucleomitufobi - angst for atombomber
nudofobi - angst for nakenhet
numerofobi - angst for tall
nyctofobi - angst for mørket
nyctohlofobi - angst for mørke skogsområder





obesofobi - angst for å gå opp i vekt
ochlofobi - angst for forsamlinger
ochofobi - angst for kjøretøy
octofobi - angst for tallet 8
odontofobi - angst for behandling av tennene
odynofobi - angst for smerte
oenofobi - angst for viner
oikofobi - angst for å være i hus
olfactofobi - angst for lukt
ombrofobi - angst for regn
omfalofobi - angst for navlen
ommatofobi - angst for øyne
omphalofobi - angst for navlepiercinger
oneirofobi - angst for drømmer
oneirogmofobi - angst for våte drømmer
onomatofobi - angst for bestemte ord
ophidiofobi - angst for slanger
ophthalmofobi - angst for å bli stirret på
oppkastfobi - angst for oppkast
opthalmofobi - angst for stirring
optofobi - angst for å se
ornitofobi - angst for fugler
orthofobi - angst for eiendom
osmofobi - angst for lukter
osphesiofobi - angst for lukt
ostraconofobi - angst for sjømat
ouranofobi - angst for himmel
ovofobi - angst for egg






pagofobi - angst for frost
pandemifobi - angst for pandemier
panofobi - angst for alt
panthofobi - angst for sykdom
papafobi - angst for paven
papyrofobi - angst for papir
parafobi - angst for sex-perversiteter
paralipofobi - angst for å glemme sine plikter
parasittfobi - angst for parasitter
paraskavedekatriafobi - angst for fredag den trettende
parthenofobi - angst for unge jenter
parturifobi - angst for fødsler
pathofobi - angst for sykdom
patroiofobi - angst for arvelighet
peccatofobi - angst for synding
pediculofobi - angst for lus
pediofobi - angst for dukker
pedofobi - angst for barn
peladofobi - angst for skallede folk
pellagrofobi - angst for pellagra
peniaphobioa - angst for fattigdom
penislemlestelsesfobi - angst for å våkne uten penis
pentherafobi - angst for foreldre
phagofobi - angst for å bli spist
phalacrofobi - angst for skallethet
phallofobi - angst for penis
pharmacofobi - angst for medisiner
pharmacofobi - angst for medisinering
phasmofobi - angst for spøkelser
phengofobi - angst for dagslys
philemafobi - angst for å bli kysset
philofobi - angst for forelskelse
philosofobi - angst for filosofi
phobofobi - angst for fobier
phonofobi - angst for lyder
photoaugliafobi - angst for lys som blender
photofobi - angst for lys
phronemofobi - angst for tenking
phthiriofobi - angst for lus
phthisiofobi - angst for tuberkulose
plagiatofobi - angst for plagiering
plutofobi - angst for rikdom
pluviofobi - angst for regn
pneumatifobi - angst for ånder
pnigerofobi - angst for kveling
pnigofobi - angst for røykforgiftning
pocrescofobi - angst for vektøkning
pogonofobi - angst for skjegg
poinefobi - angst for straff
pointofobi - angst for å bli peket på
poliosofobi - angst for polio
politicofobi - angst for politikere
politiqafobi - angst for politi
polyfobi - angst for mange ting
ponofobi - angst for smerter
porphyrofobi - angst for fargen lilla
potamofobi - angst for rennende vann
potofobi - angst for alkohol
proctofobi - angst for rektum
prosofobi - angst for fremgang
psariafobi - angst for fisker
psellismofobi - angst for å stamme
psychofobi - angst for tanker
psychrofobi - angst for kulde
pteromerhanofobi - angst for å fly
pteronofobi - angst for kiling
pupafobi - angst for dukker
puppefobi - angst for pupper
pussofobi - angst for practical jokes
pyrexiofobi - angst for feber
pyrofobi - angst for brann





radiofobi - angst for stråling
ranidafobi - angst for frosker
rectofobi - angst for endetarmen
regningsfrykt - angst for regninger og inkassokrav
rhabdofobi - angst for avstraffelse
rhabdopfobi - angst for å bli slått helseløs med stokk
rhypofobi - angst for avføring
rhytifobi - angst for rynker
robofobi - angst for roboter
rupofobi - angst for smuss
russofobi - angst for russere





samhainofobi - angst for halloween
sarmassofobi - angst for dating
satanofobi - angst for djevelen, satan
scabiofobi - angst for skabb
scatofobi - angst for ekskrementer
scelerofobi - angst for innbruddstyver
schizofobi - angst for schizofreni
scientologifobi - angst for scientologi
sciofobi - angst for skygger
scoionofobi - angst for skolen
scolecifobi - angst for ormer
scopofobi - angst for å bli sett på
scotofobi - angst for mørke
scotomafobi - angst for blindhet
scriptofobi - angst for offentlig skriving
selafobi - angst for lynglimt
selenofobi - angst for månen
selgerfobi - angst for ekspeditører og selgere
semenofobi - angst for sæd
seplofobi - angst for råtnende tinger
sesquipedalofobi - angst for lange ord
sexofobi - angst for kjønn motsatt av seg selv
siderofobi - angst for stjerner
sinistrofobi - angst for ting til venstre
sinofobi - angst for kinesere
sitiofobi - angst for mat
skattefobi - angst for skatt
skiheisfobi - angst for å ta skiheisen
slangefobi - angst for slanger
snakefobi - angst for slanger
socerafobi - angst for foreldre
sociofobi - angst for samfunnet
somnifobi - angst for søvn
sophofobi - angst for å lære
sosial angst - angst for sosiale situasjoner
sosial fobi - angst for sosiale omgivelser
soteriofobi - angst for avhengighet av andre
spacefobi - angst for verdensrommet
spectrofobi - angst for spøkelser
spermatofobi - angst for ormebitt
spermofobi - angst for ormer
spheksofobi - angst for vepser
spyttefobi - angst for å spytte
stasibasifobi - angst for å reise seg
staurofobi - angst for kors
stenofobi - angst for trange steder
stygiofobi - angst for helvete
surifobi - angst for mus
svineinfluensafobi - angst for svineinfluensa
symbolofobi - angst for symbolikk
symmetrofobi - angst for symmetri
syngenesofobi - angst for slektninger
syphilofobi - angst for syfilis





tachofobi - angst for fart
taeniofobi - angst for bendelorm
taleangst - angst for å bruke stemmen når andre hører på
talefobi - angst for å holde tale
talefrykt - angst for å snakke med andre
taleskrekk - angst for å snakke i sosiale sammenhenger
tannlegeskrekk - angst for tannlegen og tannlegebehandling
taphefobi - angst for å bli begravd levende
tapinofobi - angst for smitte
taurofobi - angst for okser
technofobi - angst for teknologi
teleofobi - angst for bestemte plasser
tempusofobi - angst for at tiden stopper
teniofobi - angst for bendelorm
teratofobi - angst for graviditet med deformert foster
testafobi - angst for eksamen
tetanofobi - angst for kramper i kjeven
teutofobi - angst for tyskere
textofobi - angst for bestemte stoffer
thaasofobi - angst for å sitte
thalassofobi - angst for havet
thanatofobi - angst for å dø
theatrofobi - angst for teater
theofobi - angst for guder eller religion
theologicofobi - angst for teologi
theresafobi - angst for moder Theresa
thermofobi - angst for varme
tigrifobi - angst for tiger
tocofobi - angst for å bli gravid
tomofobi - angst for kirurgi
tonitrofobi - angst for torden
topofobi - angst for bestemte plasser
tordensangst - angst for lyn og torden
tourettofobi - angst for ukontrollert språk eller tics
toxicofobi - angst for gift
toxifobi - angst for forgiftning
toxofobi - angst for giftstoffer
traumatofobi - angst for skade
tremofobi - angst for kreftsvulster
trichinofobi - angst for trikinose
trichofobi - angst for hår
trichopathofobi - angst for å komme i kontakt med hår
triskaidekafobi - angst for tallet 13
trollfobifobi - angst for troll
tropofobi - angst for endringer
trypanofobi - angst for sprøyter
tuberculofobi - angst for tuberkulose
tyrannofobi - angst for tyranner





ufofobi - angst for ufoer
undasofobi - angst for bølger
uranofobi - angst for himmel
urofobi - angst for å urinere





vaccinofobi - angst for vaksinering
venustrafobi - angst for vakre kvinner
verbofobi - angst for ord
verminofobi - angst for bakterier
vestifobi - angst for klær
virginitifobi - angst for voldtekt
virusfobi - angst for virus
vitricofobi - angst for stefar




walloonfobi - angst for walloonere
wiccafobi - angst for hekser




xanthofobi - angst for gule farger
xenofobi - angst for fremmede ting
xenoglossofobi - angst for utlendinger
xerofobi - angst for tørrhet
xylofobi - angst for trær





zelofobi - angst for sjalusi
zemmifobi - angst for føflekker
zeusofobi - angst for gud
zombiefobi - angst for zombier
zoofobi - angst for dyr